Rani rezultati ugradnje umjetnog meniska koljenskog zgloba : Early outcome after knee meniscal scaffold implantation - Tršek, Denis (Array, 2020)
Cilj: Prikazati operacijsku tehniku i procijeniti rane poslijeoperacijske rezultate ugradnje umjetnog meniska koljenskog zgloba. Ispitanici i metode: U vremenskom razdoblju od 2016. do 2020. godine u specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion izvedeno je devet implantacija umjetnog meniska Actifit u koljenski zglob, kod devet pacijenata. Analiza rezultata liječenja izvršena je kod sedam pacijenata, medijana životne dobi 39 (IQR 10,5) godina. Medijan praćenja bio je 25 (IQR 28.5) mjeseci. Prije operacijskog zahvata i na kraju praćenja izvršili smo funkcionalno testiranje pomoću Lysholm, Tegner i VAS upitnika. Pacijenti su podvrgnuti MR praćenju nakon 3, 6, 12, 24 i 30 mjeseci operacije. Implantat meniska je praćen po Genovese upitniku. Rezultati: Medijan Lysholm upitnika prije ugradnje umjetnog meniska bio je 61 (IQR 10,0), a nakon ugradnje 90 (IQR 5) (p = 0,011). Medijan Tegner funkcionalnog upitnika bio je prije operacije 4 (IQR 0,5), dok je nakon ugradnje umjetnog meniska rezultat porastao na 5 (IQR 1,0) (p = 0,059). Medijan VAS upitnika prije operacije bio je 3 (IQR 1,0), a nakon operacije 8 (IQR 0,05) (p = 0,011). Šest (86 %) pacijenata nakon tri mjeseca je pokazalo srednju ekstruziju (Genovese upitnik 2. stupanj) bez daljnje progresije. Analizom MR-a dokazali smo revaskularizaciju meniscealnog presatka uz gubitak morfologije i volumena kao i ekstruziju implantata. Zaključak: Nakon ugradnje umjetnog meniska i relativno kratkog praćenja, do sada nismo evidentirali pogoršanje hondralnog oštećenja femorotibijalnog zgloba, dok su istovremeno znatno poboljšani funkcionalni rezultati.