Postignuća u darivanju organa u Kliničkom bolničkom centru Rijeka : Achievement in the organ donation in Clinical Hospital Centre Rijeka - Župan, Željko, liječnik (Array, 2020)
Hrvatska je jedna od vodećih zemalja svijeta po broju umrlih darivatelja organa i broju izvedenih transplantacija po glavi stanovnika godišnje. Klinički bolnički centar (KBC) Rijeka darivateljska je bolnica s iznimno uspješnim programom darivanja organa te s najboljim rezultatima u državi u tom području tijekom proteklog desetljeća. U KBC-u Rijeka ostvari se jedna četvrtina do petina svih solidnih organa namijenjenih transplantacijskom liječenju u Hrvatskoj s realiziranih 80 do 115 solidnih organa godišnje od 2012. do 2018. godine. U spomenutom razdoblju ostvario se i najveći apsolutni broj umrlih darivatelja te najveći broj solidnih organa za presađivanje u državi, unatoč činjenici da se darivateljski potencijal bolnice ne ubraja u najveće u Hrvatskoj. Porast broja darivatelja u KBC-u tijekom posljednjeg desetljeća simultano se odvijao s povećanjem broja darivatelja na nacionalnoj razini s naglaskom na činjenici da je regionalna stopa darivanja tijekom navedenog razdoblja u KBC-u Rijeka za 1,9 do 3,6 puta veća u odnosu na prosjek u državi. Stopa protivljenja darivanju organa od strane članova obitelji umrlih pacijenata iznosi samo 2,7 % od 2011. do 2018. godine nakon obavljena 224 razgovora u tom razdoblju od strane članova tima bolničkih transplantacijskih koordinatora. Navedena stopa protivljenja iznimno je niska i značajno je niža u odnosu na nacionalni prosjek koji iznosi 20 % i smatra se odličnim rezultatom u svijetu. KBC Rijeka se zahvaljujući navedenim dosezima u darivanju organa od umrlih snažno pozicionirao u vodeću darivateljsku bolnicu na nacionalnoj razini, visoko respektabilnu unutar međunarodne stručne zajednice u tom vrlo zahtjevnom području kliničke medicine bez koje razvoj kliničke transplantacije dokazano nije moguć.