Pedeseta obljetnica transplantacije bubrega u Rijeci : The fiftieth anniversary of kidney transplantation programme in Rijeka - Fučkar, Željko (Array, 2020)
Pripreme za transplantaciju bubrega počele su osnivanjem centra za hemodijalizu i započinjanjem programa eksperimentalne kirurgije. U transplantacijski program je bio uključen multidisciplinarni tim, te je konačno 30. siječnja 1971. godine u našem centru učinjena prva uspješna transplantacija bubrega u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Kroz svih pet desetljeća transplantacijski program je predstavljao ponos riječke medicine, a njegov razvoj je sa sobom povukao razvoj niza medicinskih disciplina. Danas je Klinika za urologiju Referentni centar za transplantaciju bubrega u Republici Hrvatskoj. U ovom preglednome radu ukratko ćemo prikazati povijesni razvoj kao i stručna i znanstvena dostignuća koja su pratila program transplantacije bubrega u Rijeci.