Eurotransplant i mjesto Republike Hrvatske u njemu : Eurotransplant and the role of Croatia in Eurotransplant - Mikulić, Danko (Array, 2020)
Eurotransplant je međunarodna neprofitna organizacija koja se bavi alokacijom i prekograničnom razmjenom kadaveričnih organa za transplantaciju. Osnovana je 1967. godine i okuplja osam zemalja članica s preko 135 milijuna stanovnika, a Republika Hrvatska je članica od 2007. godine. Članstvo u Eurotransplantu za Hrvatsku je korisno zbog omogućavanja što bolje podudarnosti darivatelja i primatelja, kao i mogućnosti da se u kratkom vremenu pronađe organ u slučajevima akutnog zatajenja organa, za što je bitno veća vjerojatnost u velikoj populaciji potencijalnih darivatelja organa. Tijekom posljednjih deset do petnaest godina u Hrvatskoj je došlo do velikog porasta broja kadaveričnih darivatelja organa i broja transplantacija te ona danas zauzima jedno od vodećih mjesta u svijetu po broju darivatelja i transplantacija na milijun stanovnika, a jedan od čimbenika koji su za to zaslužni je i članstvo u Eurotransplantu. U članku je opisana organizacija, povijest i uloga Eurotransplanta u alokaciji i razmjeni organa te mjesto Hrvatske u Eurotransplantu.