Kirurški dosezi transplantacije bubrega u Rijeci : The surgical progress of kidney transplantation programme in Rijeka - Fučkar, Željko (Array, 2020)
Riječki transplantacijski program započeo je eksperimentalnom kirurgijom i organizacijom centra za dijalizu na Odjelu za urologiju Klinike za kirurgiju na Sušaku. Uz pomoć vlastitog iskustva i boravkom u vanjskim centrima izvrsnosti ostvareni su uvjeti za početak rada s kandidatima za transplantaciju bubrega. Tako je 30. siječnja 1971. godine u našem centru učinjena prva uspješna transplantacija bubrega u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Slijedile su godine u kojima je transplantacija bubrega postala rutinski operacijski zahvat, ali zahvat koji je uvijek zahtijevao angažman multidisciplinarnog tima. Tijekom pet desetljeća predanog rada s kirurške strane su uvedena brojna unaprjeđenja transplantacijskoga programa, od kojih su mnoga po prvi put učinjena u Hrvatskoj i u zemljama u okruženju. To su, primjerice, ortotopne transplantacije bubrega, en-bloc transplantacija bubrega, transplantacija uz korištenje urinarne derivacije i supstitucije vijugom tankog crijeva, dvostruka transplantacija bubrega te transplantacija potkovičastog bubrega. U ovom preglednom radu prikazat ćemo kirurške posebnosti našega transplantacijskog programa.