Transplantacija organa i religija : različita vjerska tumačenja = Organ transplantation : different religious perspectives - Pelčić, Gordana (Array, 2020)
Darivanje i transplantacija organa jedno je od najvećih dostignuća medicine posljednjih šezdesetak godina. Napredak transplantacijske medicine ovisi o socijalnim, ekonomskim, kulturološkim i religijskim odrednicama pojedinog kraja. Istraživanja su pokazala kako je područje transplantacijske medicine vrlo osjetljivo u odnosu na ostala područja medicine te da neminovno uz sebe veže etičko-moralne dvojbe, ali i zakonodavne, kulturalne i religiozne dvojbe. Transplantacijska medicina uza se veže i pitanje trenutka smrti. Smrt kao pojam, od početaka ljudske civilizacije predstavlja entitet koji zaokuplja umjetnike, znanstvenike, etičare i medicinare. Ulaskom u 21. stoljeće svjedočimo velikim promjenama na globalnom socijalnom planu, te velikim migracijama stanovništva koja sa sobom povlače „sudar“ civilizacija, etike i religije. Stoga je nužno progovoriti o stavu religija prema darivanju i transplantaciji organa u svjetlu sadašnjih socijalnih događanja. Većina svjetskih religija odnosi se pozitivno prema transplantaciji i ksenotransplantaciji. U ovom radu opisat će se stav velikih svjetskih religija prema darovanju i transplantaciji organa, kao i o ksenotransplantaciji. Za buduća istraživanja ostaje istraživanje drugih religija i svjetskih zajednica prema transplantacijskoj medicini.