Transplantacijski turizam : Transplant tourism - Zibar, Lada (Array, 2020)
Transplantacijski turizam (TT) označava putovanja radi protuzakonitog darovanja i presađivanja (transplantacije, TX, od engl. transplantation) organa, pri čemu darovatelj prodaje „darovani“ organ (trgovina organima). Najčešće se „trguje“ bubrezima. Postoji globalni trend borbe protiv takve prakse. Ipak, kontinuirano se nalaze primjeri TT-a diljem svijeta. Procjenjuje se da je 10 % svih TX-a protuzakonito (često dio TT-a). Nedostatak organa i nesrazmjer socioekonomskog stanja između darivatelja i primatelja organa glavni je uzrok TT-a. Unatoč tomu što „darovatelji“ (prodavatelji) organa tako često rješavaju egzistencijske probleme, prodaja dijelova ljudskog tijela u bilo koju svrhu nije etički prihvatljiva.