Povezanost ishoda transplantacije bubrega s obilježjima primatelja i darivatelja : Relationship between recipient and donor factors and kidney transplant outcome - Neretljak, Ivan (Array, 2020)
Cilj: Iako je transplantacija bubrega najbolja metoda nadomještanja bubrežne funkcije, još uvijek postoji potreba za poboljšanjem dugoročnih ishoda. Cilj rada bio je utvrditi neovisnu povezanost demografskih čimbenika primatelja i darivatelja, osnovne bubrežne bolesti, trajanja liječenja dijalizom, tkivne nepodudarnosti i senzibilizacije s ishodima transplantacije u suvremenoj kohorti pacijenata kojima je presađen bubreg. Ispitanici i metode: U istraživanje su uključeni pacijenti kojima je transplantiran bubreg u Kliničkoj bolnici Merkur od lipnja 2007. do kraja 2018. god. Ishodi transplantacije praćeni su do 31. 12. 2019. godine. Najkraće vrijeme praćenja bila je jedna godina. Podaci su prikupljeni korištenjem izvješća iz aplikacije Eurotransplant Network Information System (ENIS; www.eurotransplant.org). Preživljenje je prikazano Kaplan-Meierovim krivuljama. Povezanost preživljenja s određenim obilježjima primatelja i darivatelja analizirana je univarijatnom i multivarijatnom Coxovom regresijom. Rezultati: U razdoblju od lipnja 2007. do konca 2018. presađeno je 480 bubrega u 472 pacijenta. 10-godišnje preživljenje pacijenata iznosilo je 72 %. Desetgodišnje preživljenje bubrega cenzurirano za smrt pacijenata s bubregom u funkciji bilo je 93 %. U multivarijatnoj analizi jedino dob primatelja pri transplantaciji, šećerna bolest kao uzrok osnovne bubrežne bolesti i trajanje liječenja dijalizom ostali su neovisno povezani s preživljenjem pacijenata. Zaključak: Transplantacija bubrega rezultira odličnim dugoročnim preživljenjem bubrega. Potrebno je poboljšati dugoročno preživljenje pacijenata, prevencijom, ranim otkrivanjem i intenzivnim liječenjem kroničnih bolesti.