Urološke komplikacije nakon transplantacije bubrega : iskustvo Referentnog centra u Hrvatskoj = Urological complications after kidney transplantation : experience from Referral Center in Croatia - Markić, Dean (Array, 2020)
Cilj: Prikazati učestalost uroloških komplikacija nakon transplantacije bubrega u našem transplantacijskom centru. Ispitanici i metode: Retrospektivnim istraživanjem bili su obuhvaćeni svi pacijenti u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u kojih je između 30. siječnja 1971. godine i 31. prosinca 2018. godine učinjena transplantacija bubrega. Rezultati: U promatranom razdoblju u našem transplantacijskom centru učinjeno je 1160 transplantacija bubrega. Urološke komplikacije imala su ukupno 154 pacijenta (13,3 %). Najčešće komplikacije su bile stenoza uretera u 52 pacijenta (4,5 %), urinarna fistula u 50 pacijenata (4,3 %), retencija urina u 23 pacijenta (1,9 %) te urolitijaza u 8 pacijenata (0,7 %). U većine pacijenata je provedeno kirurško liječenje. U posljednje vrijeme značajno se povećalo rješavanje uroloških komplikacija korištenjem minimalno-invazivnih metoda. U dvoje pacijenata (0,17 %) je zbog uroloških komplikacija došlo do gubitka grafta, a u troje pacijenata (0,25 %) su one dovele do smrtnog ishoda. Zaključak: Urološke komplikacije u našoj transplantacijskoj populaciji nisu česte. U pacijenata u kojih je potrebno kirurško liječenje endourološke metode predstavljaju danas inicijalnu metodu liječenja.