Transplantacijski program za bubreg u Kliničkom bolničkom centru Osijek : Kidney transplantation program in University Hospital Centre Osijek - Samardžija, Goran (Array, 2020)
Cilj: Klinički bolnički centar (KBC) Osijek najmlađe je transplantacijsko središte za bubreg u Hrvatskoj. Prva presadba (TX, od engl. transplantation) u Osijeku učinjena je 2007. godine, u godini ulaska Hrvatske u Eurotransplant. Cilj istraživanja je prikazati rezultate transplantacije bubrega u KBC-u Osijek, od prve transplantacije učinjene 2007. godine do siječnja 2020. godine. Ispitanici i metode: U istraživanje su bili uključeni svi ispitanici (144) kojima je učinjena transplantacija bubrega u KBC-u Osijek. Iz medicinskih zapisa prikupljeni su demografski i medicinski podatci, vremenski podatci o dijalizi i TX-u te kreatininemiji kao mjeri funkcije presatka. Analiza preživljenja učinjena je Kaplan-Meierovim testom. Rezultati: Jednogodišnje preživljenje presatka cenzurirano za smrt s funkcionirajućim presatkom bilo je 93,8 %, a petogodišnje 88,9 %. Tijekom medijana praćenja od 7 godina (interkvartilni raspon, IQR, od engl. interquartile range, 4 – 9 godina), od min. 0 godina do maks. 13 godina, preživljenje pacijenata s funkcionirajućim presatkom bilo je 86,8 %. Medijan kreatininemije godinu dana nakon TX-a bio je 132 μmol/l (IQR 100 – 174 μmol/l ), od min. 48 μmol/l do maks. 492 μmol/l, a nakon pet godina 120 μmol/l (IQR 103 – 161 μmol/l), od min. 53 μmol/l do maks. 341 μmol/l. Zaključak: Rezultati bubrežnog TX-a u KBC-u Osijek bili su na razini europskih rezultata.