Razvoj panurotelijalnog karcinoma nakon transplantacije bubrega u pacijenta s endemskom nefropatijom : The development of panurothelial carcinoma after kidney transplantation in patient with endemic nephropathy - Jakšić, Ante, liječnik (Array, 2020)
Cilj: Endemska nefropatija (EN) je kronična bubrežna bolest koja nastaje zbog dugotrajnog izlaganja aristolohičnoj kiselini. EN je povezan s razvojem terminalnog stadija bubrežne insuficijencije, ali i s razvojem karcinoma urotela, poglavito gornjeg dijela mokraćnoga sustava. U radu ćemo prikazati pacijenticu s endemskom nefropatijom, u koje se nakon presađivanja bubrega razvio panurotelijalni karcinom. Prikaz slučaja: U 76-godišnje pacijentice s EN-om je 2013. godine učinjena uspješna kadaverična transplantacija bubrega. Nakon transplantacije otkriven joj je površinski karcinom mokraćnoga mjehura koji je više puta liječen transuretralnim putem. Zbog pojave karcinoma u gornjem dijelu mokraćnoga sustava učinjena joj je i obostrana nefroureterektomija. Unatoč promjeni imunosupresivne terapije i kirurškom liječenju razvila se metastatska bolest uz letalni ishod tri godine po transplantaciji uz funkcionirajući presadak. Zaključak: U pacijenata s EN-om može doći do razvoja panurotelijalne bolesti, a posebno su ugroženi pacijenti u kojih je učinjena transplantacija bubrega. U ove skupine pacijenata vrlo je važna prijetransplantacijska obrada, kao i praćenje nakon transplantacije bubrega.