Antirodni pokreti u 21. stoljeću - Gergorić, Maja (Array, 2020)
Početak 21. stoljeća obilježili su pojava i širenje antirodnih pokreta u Europi‎ i Latinskoj Americi. U ovom radu prikazujem literaturu o tim pokretima. Analizirane‎ radove izabrala sam pregledom akademske tražilice Google Scholar, a temeljni‎ kriterij za uvrštavanje u analizu bila je uporaba izraza "antirodni" u naslovu, sažetku‎ ili sadržaju teksta. U analizu su uvrštena šezdeset dva rada, a pregled je strukturiran‎ prema glavnima analitičkim pristupima u studijama društvenih pokreta: prema‎ kulturnim artefaktima i diskurzivnim okvirima, organizacijskim obilježjima i aktivističkim‎ mrežama te strukturama političkih mogućnosti. U članku analiziram i određenje‎ pojmova, dizajn istraživanja, korištene metode i zemljopisnu pokrivenost‎ istraživanjima. Na temelju analize sadržaja zaključujem kako su antirodni pokreti‎ određeni heterogeno, kako su korištene metode i zemljopisna pokrivenost homogeni‎ te kako u analizi prevladavaju kulturni artefakti i diskurzivni okviri.‎