Modeliranje pogodnosti poljoprivrednog zemljišta za uzgoj ječma uporabom višekriterijske GIS analize - Šiljeg, Ante (Array, 2020)
Važnost primjene višekriterijske analize primjenom Geografskoga informacijskog sustava (GIS-a) u planiranju poljoprivredne proizvodnje u porastu je zbog sve veće potrebe za boljim i održivim iskorištavanjem zemljišnih resursa. U ovome je istraživanju izrađen model izračuna pogodnosti poljoprivrednoga zemljišta Osječko-baranjske županije za uzgoj ječma primjenom višekriterijske GIS analize. Postupak istraživanja proveden je u skladu s temeljnim koracima višekriterijske GIS analize: postavljanjem cilja analize, određivanjem kriterija, standardizacijom vrijednosti, određivanjem težina kriterija, objedinjavanjem standardiziranih vrijednosti i težina kriterija te validacijom rezultata. Pri izračunu pogodnosti korišteno je pet skupina kriterija: geomorfometrijski, klimatski, pedološki, hidrološki i ograničavajući kriteriji. Težinski koeficijenti kriterija određeni su metodom analitičkoga hijerarhijskog procesa (AHP). Vrijednosti pogodnosti reklasificirane su prema standardu pogodnosti poljoprivrednoga zemljišta Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) u pet klasa. Rezultati istraživanja pokazali su da je prostor Osječko-baranjske županije dominantno umjereno pogodan (S2) za uzgoj ječma s 53,00% poljoprivrednoga zemljišta. Najviša točnost izračunane površine u odnosu na površine testnih ARKOD čestica postignuta je za vrlo pogodnu (S1) kategoriju pogodnosti u iznosu 99,82%. Izrađeni model predstavlja temelj za izračun pogodnosti ostalih kultura na području Osječko-baranjske županije, na mezo- i mikrorazini istraživanja.