Antifungalno djelovanje eteričnih ulja domicilnoga bilja Hrvatske na uzročnika sive plijesni (Botrytis cinerea) s vinove loze - Jelenić, Jelena, agronomka (Array, 2020)
U istraživanju je ispitivano djelovanje eteričnih ulja domicilnoga bilja Hrvatske na supresiju rasta micelija Botrytis cinerea izoliranoga s vinove loze. U pokusu su korištena ulja sljedećih biljaka: metvice paprene (Mentha x piperita), kadulje (Salvia officinalis), ružmarina (Rosmarinus officinalis), lavandina (Lavandula hybrida), mravinaca (Origanum compactum), timijana (Thymus vulgaris), gospine trave (Hiperici oleum), stolisnika (Achillea millefolium) i smilja (Helichrysum italicum). Rezultati in vitro volatilnogq testa i makrodilucijskoga testa pokazali su da ulja timijana i paprene metvice mogu imati pozitivan utjecaj na inhibiciju rasta gljive Botrytis cinerea pri svim ispitivanim koncentracijama te da fungistatski učinak traje i preko 96 h. Primjena ulja stolisnika i gospine trave u makrodilucijskoj metodi dala je bolje rezultate u odnosu na volatilnu metodu. Eterično ulje smilja stimuliralo je porast micelija B. cinerea u obje metode. S obzirom na smanjenje porasta micelija B. cinerea u uvjetima in vitro, eterična ulja, kao biofungicidi, predstavljaju moguću zamjenu za sintetske pripravke u suzbijanju razvoja sive plijesni na vinovoj lozi, no potrebna su dodatna istraživanja kako u uvjetima in vitro, tako i u uvjetima in vivo.