Album Uspomen na Zagreb Ivana Standla - prvi trag svjetlotiska u hrvatskoj fotografiji - Gržina, Hrvoje (Array, 2020)
U članku su predstavljeni rezultati analize albuma Uspomen na Zagreb Ivana Standla iz 1871. godine. Taj je album – osim iznimne kulturno-povijesne vrijednosti za Zagreb i hrvatsku fotografiju općenito – važan i zbog tehnike izrade u njemu okupljenih otisaka. Snimke su naime umnožene postupkom svjetlotiska, uvedenim u praksu svega nekoliko godina ranije, što taj album čini pionirskim ostvarenjem fotomehaničkoga otiskivanja na hrvatskom prostoru. Rezultati istraživanja rekonstruiraju kontekst nastanka Standlova albuma, povezuju ga s Prvom općom hrvatskom učiteljskom skupštinom u Zagrebu te novim spoznajama obogaćuju povijest fotografije u Hrvatskoj. Istovremeno nedvosmisleno potvrđuju i otprije poznatu važnost njegova autora kao najistaknutijega protagonista fotografskoga medija u Hrvatskoj u 19. stoljeću.