Sumarni inventar fonda Mjesni narodni odbor Bašanija 1947.-1952 - Hrelja, Hendi (Array, 2020)
Mjesni narodni odbor Bašanija djelovao je od 1947. do 1952. godine, kao upravno tijelo lokalnoga karaktera neposredno podređen Narodnom odboru kotara Buje (1945-1955). Naslijedio ga je Narodni odbor Gradske općine Umag (1952. – 1955.) koji s radom počinje 1952. godine osnutkom Gradske općine Umag te čija teritorijalna nadležnost obuhvaća područje ukinutoga stvaratelja. Djelatnost Mjesnoga narodnog odbora Bašanija posebno se odnosila na ostvarivanje poljoprivrednog plana, brigu o materijalno-kulturnom napretku mjesta, obavljanje komunalnih poslova, unapređenje obrta i industrije te posredovanje u procesu razmjene dobara između grada i sela. Za vođenje administracije i izvršavanje odluka Narodnoga odbora bili su zaduženi njegov predsjednik i tajnik. Ostali su službenici od predsjednika i tajnika, kojima su bili odgovorni za svoj rad, dobivali zadatke po potrebi. Nakon prestanka rada stvaratelja gradivo fonda bilo je pohranjeno u arhivu Skupštine Općine Buje, odakle je 1977. godine, zajedno s gradivom povezanih stvaratelja, primljeno u Historijski arhiv – Pazin (danas Državni arhiv u Pazinu). Sređivanje i izrada sumarnoga inventara obavljeni su 2012. godine. Gradivo je sređeno sukladno sadržajno-funkcionalnom modelu sređivanja čuvajući prvobitni red. Cjeline »Opći spisi po broju« i »Povjerljivi spisi« ostavljene su kao zasebne serije dok je na nižoj razini gradivo složeno sukladno sadržajno-tematskoj problematici.