Razlozi, učestalost i izvori informiranja mladih o financijskim pitanjima - Balabanić, Ivan, sociolog (Array, 2020)
Financijska pismenost i financijska informiranost opisuju se kao znanje, vještine i ponašanje koji mogu ukloniti nepoželjne financijske rizike, kao i potaknuti poduzetničko ponašanje. Sa službenim takvim opismenjavanjem i obrazovanjem građana započelo su u svijetu početkom 2003. godine, a sustavnija istraživanja o toj tematici u Hrvatskoj su započela početkom 2015. S obzirom na to da su nositelji trendova mladi, ovo istraživanje usmjereno je na utvrđivanje informiranosti mladih o financijskim pitanjima, kao preduvjeta financijske pismenosti. U istraživanju smo se koristili mješovitom metodologijom koristeći Sequential Explanatory Design. Prvi dio istraživanja je proveden metodom ankete na uzorku od 1731 studenta, a drugi metodom fokus grupa koje su uključile 21 sudionika.