Jesenska gnojidba vinove loze i masline - Gluhić, David (2020)
Vinova loza i maslina predstavljaju dvije najvažnije drvenaste kulture u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj, te se uzgojem vinove loze bavi oko 40.000 proizvođača dok se uzgojem masline bavi oko 20.000 proizvođača. Kako se radi o trajnim drvenastim kulturama, jesenska gnojidba je važna radi opskrbe vinove loze i masline potrebnim hranivima za rast i razvoj u slijedećem vegetacijskom ciklusu. Važan preduvjet pravilne gnojidbe je analiza tla kako si se utvrdila plodnost tla te sastavio pravilan plan gnojidbe. Na tržištu postoje različiti oblici i formulacije gnojiva za jesensku gnojidbu vinove loze i masline.
Grapes and olives are the two most important fruit crops in agricultural production in Croatia. About 40,000 producers are engaged in the cultivation of vines, while 20,000 producers are engaged in the cultivation of olives. As these are perennial woody crops, autumn fertilization is very important to supply the vines and olives with the necessary nutrients for growth and development in the next vegetation cycle. An important prerequisite for proper fertilizer application is soil analysis to determine soil fertility and compile a proper fertilization plan. There are different types and formulations of fertilizers on the market for autumn fertilization of vines and olives.
Bibliografija: str. 109-110.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Vinova loza -- Maslina -- Gnojidba -- Fosfor -- Kalij -- Organska tvar