Krajobrazna i biološka raznolikost kao paradigma razvoja posebnih oblika turizma u regionalnom parku Moslavačka gora : Landscape and biodiversity of the Moslavina gora, regional park as a paradigm for the development of special forms of tourism - Vrsaljko, Anđelko (Array, 2020)
Moslavačka gora je 2011 godine proglašena drugim regionalnim parkom u Hrvatskoj, budući ima regionalno značenje za očuvanje krajobrazne, biološke geološke raznolikosti. U radu je dat kratak pregled krajobraznih posebnosti (voda, tala, reljefa, geomerfologije) i biološke raznolikosti (flora i fauna). Te posebnosti je potrebno valorizirati u turističkom pogledu, posebice ispitati mogućnosti implementacije posebnih oblika turizma u zaštićenim područjima kao što su: Willife tourism, Ecotourism, Adventure tourism, Nature based tourism u samom području parka, odnosno Agritourism and Ecoaritourism u i oko parka. Glavni cilj ovog istraživanja je testiranje posjetitelja regionalnog parka „Moslavačka gora“ o krajobraznoj, geološkoj i biološkoj raznolikosti, u kojoj mjeri i na koji način ta raznolikost pridonosi njihovu posjetu, te koliko bi svojom raznolikošću mogla pridonijeti razvoju posebnih oblika turizma na „Moslavačkoj gori“. Upravo iznimno bogata krajobrazna, biološka i geološka raznolikost s pojedinačnim biološkim, krajobraznim (geološkim i geomorfološkim) atrakcijama privlači posjetitelje/ljubitelje prirode i na taj način pridonosi razvoju turizma Moslavačke gore. Istraživanje je provedeno preko on-line obrasca koji je osmišljen na način da ispita mogućnost razvoja posebnih oblika turizma na Moslavačkoj gori, pri čemu su odgovarale osobe koje su već posjetile regionalni park. Sudjelovala su 306 ispitanika, od toga 192 žene i 114 muškarca. Anketni upitnik se sastoji od 25 pitanja putem kojih se testiralo mišljenje ispitanika o krajobraznoj i biološkoj raznolikosti parka. Dobiveni podaci na postavljena pitanja su potvrdili da je većina posjetitelja svjesna koliku biološku, krajobraznu i geološku baštinu ima Moslavina ( 90% ispitanika), no kada je riječ o posebnostima pojedine baštine onda o tome vrlo malo ili ništa ne znaju.