Utjecaj norme sjetve heljde na prinos i kakvoću sjemena : Influence of buckwheat sowing rate on seed yield and quality - Jukić, Goran, agronom (Array, 2021)
U strukturi sjetve žitarica heljda u Hrvatskoj zauzima najmanje površine. Zbog visokih nutritivnih vrijednosti sve su veće potrebe za heljdom na tržištu. Globalne klimatske promjene ukazuju na potrebu odabira norme sjetve u svrhu ostvarivanja visokih prinosa dobre kakvoće. Tijekom 2019. godine provedena su poljska ispitivanja o visini prinosa i kakvoći sjemena s različitim varijantama norme postrne sjetve. Korištene su sljedeće varijante norme sjetve 88 kg/ha, 106 kg/ha, 124 kg/ha, 142 kg/ha i 160 kg/ha. U pokus je uvrštena jedina domaća Hrvatska populacija heljde s područja Varaždina. Pokus je postavljen po slučajnom blok rasporedu u HAPIH - Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku (N 45°31´, E 18°40´) sa pet varijanti norme sjetve u četiri repeticije uz primjenu standardne agrotehnike za heljdu. Rezultati ispitivanja za prinos (kg/ha) pokazali su kako među ispitivanim varijantama nisu utvrđene statistički opravdane razlike (n.s.). Najveću hektolitarsku masu (kg/hl) ostvarila je varijanta (142 kg/ha) koja je imala najmanji prinos sjemena. Između varijanti norme sjetve na apsolutnu masu (g) nisu utvrđene statistički značajne razlike (n.s.). Cilj provedenog ispitivanja bio je utvrditi utjecaj najpovoljnije norme sjetve na prinos i kakvoću sjemena u postrnoj sjetvi, a rezultati ispitivanja pozitivno će doprinijeti rješavanju problema izbora norme sjetve kako bi se osigurali najbolji prinosi sjemena.