Baldo i Ante Bibica, otac i sin - dva dubrovačka liječnika Baldo and Ante Bibica, father and son - two physicians from Dubrovnik - Vučak, Ivica; Bakija-Konsuo, Ana (2020)
Zdravstvo i liječnici koji su djelovali u Dubrovniku u posljedna dva stoljeća, nakon što je Napoleonova armija srušila Dubrovačku Republiku, manje su do sada privlačili pozornost medikohistoričara. U ovom su članku na temelju podataka iz onodobnih časopisa i novina te privatnih arhiva članova obitelji rekonstruirani životi i djelovanje dvojice dubrovačkih liječnika, oca i sina, Balda i Ante Bibice koji su živjeli potkraj 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Baldo Bibica medicinu je završio u Beču i čitavog je života bio općinski liječnik, najprije u mjestima u okolici Dubrovnika, a od 1903. u Gružu. Ante Bibica studirao je medicinu u Gracu i Zagrebu i bio prvi Dubrovčanin koji je diplomu liječnika dobio na Medicinskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta. Specijalizirao je dermatovenerologiju u Beču i radio kao specijalist u Dubrovniku. Obojica su bili članovi liječničkih udruženja (na lokalnoj i na nacionalnoj razini), a bili su utjecajni i u društvenom životu grada.
Medicine and physicians in Dubrovnik during the last two centuries, i.e. in the period after the dissolution of the Republic of Dubrovnik by Napoleon’s Army, have attracted less interest among medical historians. In this paper, the lives and medical careers of two physicians from Dubrovnik, father and son, Baldo and Ante Bibica, have been reconstructed from the end of the nineteenth and the first half of the twen-tieth century by searching through the contemporary medical journals and news-papers as well as private archives of the members of family Bibica. Baldo Bibica graduated medicine in Vienna and spent the whole professional life as a municipal physician, at first, in the places in the vicinity of Dubrovnik and from 1903 in Gruž. Ante Bibica studied medicine in Graz and in Zagreb to become the first person from Dubrovnik promoted at the School of Medicine, Zagreb University. He specialized in dermatovenerology in Vienna and worked, as a specialist, in Dubrovnik. They both were active in the professional medical societies (at local and national levels) and were influential in the social life in Dubrovnik.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 64 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Povijest medicine -- Liječnici -- Biografije; 19./20. st; Dubrovnik -- Dalmacija -- Hrvatska