Znamo li koliko vrijede naši fondovi? : Usklađivanje financijske vrijednosti knjižničnog fonda s računovodstvenim stanjem u Knjižnicama grada Zagreba = How much are our materials worth? : Harmonizing the financial value of library materials with accounting records in Zagreb City Libraries - Bodiš, Maja (Array, 2021)
Cilj. Rad otvara raspravu o pitanjima financijske vrijednosti knjižničnih fondova, zakonske legislative koju je potrebno poštivati, ekonomske pismenosti knjižničara te o važnosti suradnje knjižničara i računovodstvenih službi u svrhu kvalitetno uređenog poslovanja. Pristup. Tijekom 2016. godine donesena je odluka o potrebi financijskog usklađivanja poslovanja u mreži Knjižnica grada Zagreba. Do potrebe financijskog usklađivanja došlo je zbog informatizacije knjižničnog poslovanja koje se prebacilo iz analognog u digitalno te zbog promjene nekoliko različitih knjižničnih softvera. Proces financijskog usklađivanja poslovanja proveden je tijekom 2017. i 2018. godine na 40 lokacija i u Bibliobusnoj službi. Rad se temelji na primjeru dobre prakse financijskog usklađivanja poslovanja te svoj popratnoj dokumentaciji koja je izrađena za potrebe istog. Sve to je napravljeno da bi se postigao krajnji cilj – usklađivanje knjižničnog fonda iz pisanih inventarnih knjiga s elektroničkom inventarnom knjigom i popisom imovine te knjigovodstvenim stanjem u Službi financija i računovodstva. Rezultati. Nakon uspješno provedenog procesa usklađivanja, stvarna financijska vrijednost knjižnične građe u knjižnici odgovara knjigovodstvenom stanju u računovodstvenim evidencijama. Takav rezultat ističe važnost usklađenosti financijske vrijednosti knjižničnog fonda u inventarnim knjigama s knjigovodstvenim evidencijama. Originalnost / vrijednost. Ovaj rad doprinosi jasnijem definiranju kvalitetne suradnje knjižničara i računovodstvenih službi koja se nameće kao nužnost u zakonski utemeljenom knjižničnom poslovanju.