Knjižnice Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" : izgradnja fonda za 21. stoljeće = Croatian Defense Academy "Dr. Franjo Tuđman" libraries : collection development for the 21st century - Lušetić, Alma (Array, 2021)
Cilj. Radom će se prikazati polazne točke, izazovi, rješenja i dostignuća pri upravljanju knjižničnim fondom te uspostavi sustavne izgradnje knjižničnoga fonda Knjižnica Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman”. Ukazat će se na važnost stručnog i sustavnog pristupa procesu nabave knjižnične građe i izgradnje knjižničnoga fonda u knjižnici koja djeluje kao specijalna knjižnica u sastavu tijela državne uprave i kao visokoškolska knjižnica u sastavu sveučilišta. Prikazat će se utjecaj ulaska u sveučilišnu zajednicu na ustaljene procese upravljanja knjižničnim fondom te utjecaj na kvalitetu izgradnje fonda sustavno vođene nabave za potrebe matične institucije iz same knjižnice. Pristup / Metodologija / Dizajn. Opisat će se sastav knjižničnoga fonda i načini nabave knjižnične građe prije ulaska Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilišnu zajednicu te prikazati koraci i postignuti rezultati u izgradnji i pokušaju povećanja kvalitete knjižničnoga fonda. Rezultati. Prikazat će se značaj sustavnog i planskog upravljanja knjižničnim fondom i nabavom iz same knjižnice na povećanje kvalitete fonda, unapređenje knjižnične djelatnosti te ostvarivanje ciljeva matične ustanove i sveučilišta. Društveni značaj. Ističe se važnost kvalitetnog upravljanja knjižničnim fondovima u knjižnicama u sastavu tijela državne uprave čije su zbirke memorija institucije, a posebice u visokoškolskim ustanovama u kojima su knjižnični fondovi potpora obrazovnim procesima i cjeloživotnom obrazovanju djelatnika institucije. Posebice se ističe važnost vođenja procesa nabave iz knjižnice kao jedine ustrojbene jedinice matične institucije kojoj izgradnja kvalitetnog fonda predstavlja temelj poslovanja. Ističe se uloga i odgovornost knjižničara u proaktivnom ostvarivanju misije matične institucije.