Suzbijanje manipulacije sportskim natjecanjima prema Konvenciji Vijeća Europe br. 125 - Primorac, Damir, pravnik (Array, 2020)
U novije je vrijeme pojava manipulacija sportskim natjecanjima evidentna što svjedoči i niz istraživanja i studija, ali i slučajeva koji su javno poznati. Iako manipulacija sportskim natjecanjima seže daleko u povijest, sukladno novim okolnostima i pojavnostima neželjenih utjecaja na sportska natjecanja, Vijeće Europe, kao i druge važne međunarodne organizacije donijeli su niz važnih pravnih akata za suzbijanje manipulacija sportskim natjecanjima, a najrecentnija je Konvencija Vijeća Europe o manipulaciji sportskim natjecanjima CETS br. 215 koja je stupila na snagu 1. rujna 2019. godine. Identifikacija problema svakako leži i u njegovu definiranju, a riječ je o postupku u kojem se jedna osoba ili ekipa natječe protiv druge, te utječe namjerno ili neprirodno na promjenu rezultata, u svrhu postizanja neprimjerene prednosti za sebe ili neke druge dionike što predstavlja suštinu Konvencije Vijeća Europe o manipulaciji sportskim natjecanjima. Komercijalizacija sporta i opširno medijsko izvještavanje doveli su do porasta financijskih uloga u postizanju određenih sportskih rezultata što je utjecalo i na povećano počinjenje protupravnih djela ove vrste, vidljivo i iz izvješća Interpolove radne skupine za borbu protiv namještanja utakmica. U tom kontekstu, tekst ove Konvencije zajedno s nizom preporuka, kao što su vodič KCOOS-a o razumijevanju i borbi protiv manipulacija, FIFA-ine posebne preporuke iz 2014. godine, djelovanje Interpolove radne skupine za sprečavanje manipulacija sportskim natjecanjima (IMFTF) i sl., svakako je značajan korak naprijed u maksimiziranju sprečavanja manipulacija sportskim natjecanjima.