Ispitivanje čimbenika u radnom okolišu uz primjenu umjetne inteligencije - Knok, Željko; Kovač, Cvetan (2020)
S obzirom na obveze poslodavca koje proizlaze iz Zakona o zaštiti na radu, a s ciljem unapređenja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, u ovome radu prezentirani su rezultati na osnovi reguliranog postupka ispitivanja radnog okoliša administrativnih radnih mjesta i mogućnost primjene umjetne inteligencije s metodom neizrazite (fuzzy) logike. U radu su odabrana dva fizikalna čimbenika ispitivanja radnog okoliša, električno osvjetljenje i brzina strujanja zraka, na kojima se prezentira cijeli postupak obrade prikupljenih rezultata ispitivanja kroz neizrazitu logiku. Mogućnosti metode neizrazite logike koja se koristi u ovome radu nalazi primjenu kod ispitivanja radnog okoliša, kako po pojedinim radnim mjestima tako i za kompletnu tvrtku. Na taj način prikupljeni i obrađeni rezultati ispitivanja radnog okoliša pomažu u određivanju tendencije rezultata i mogu poslužiti kao orijentacija i pomoć u izradi plana mjera za smanjenje rizika i poboljšanje sustava zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u pojedinom poslovnom sustavu.
The paper is guided by the obligation of employers, derived from the Labour Protection Act, to improve the safety and health of workers. The results are based on a regulated work environment test procedure and the ability to apply artificial intelligence using the fuzzy logic method. Artificial intelligence can help in cases where the data are not strictly specified, and our goal is to indicate a large or partial aberration from the standard values. Two factors have been selected in the paper that present the processing through fuzzy logic. The possibilities of the fuzzy logic method used in this paper are the application of tapping both individual work places and companies as a whole. The results obtained help in determining the tendencies and serve as orientation in introducing improvements in safety and health at work. Ultimately, the measured values have to be checked later and brought to standardized frames.
Bibliografija: 11 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Radna okolina -- Umjetna inteligencija -- Neizrazita logika