Ispitivanje čimbenika u radnom okolišu uz primjenu umjetne inteligencije - Knok, Željko (Array, 2020)
S obzirom na obveze poslodavca koje proizlaze iz Zakona o zaštiti na radu, a s ciljem unapređenja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, u ovome radu prezentirani su rezultati na osnovi reguliranog postupka ispitivanja radnog okoliša administrativnih radnih mjesta i mogućnost primjene umjetne inteligencije s metodom neizrazite (fuzzy) logike. U radu su odabrana dva fizikalna čimbenika ispitivanja radnog okoliša, električno osvjetljenje i brzina strujanja zraka, na kojima se prezentira cijeli postupak obrade prikupljenih rezultata ispitivanja kroz neizrazitu logiku. Mogućnosti metode neizrazite logike koja se koristi u ovome radu nalazi primjenu kod ispitivanja radnog okoliša, kako po pojedinim radnim mjestima tako i za kompletnu tvrtku. Na taj način prikupljeni i obrađeni rezultati ispitivanja radnog okoliša pomažu u određivanju tendencije rezultata i mogu poslužiti kao orijentacija i pomoć u izradi plana mjera za smanjenje rizika i poboljšanje sustava zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u pojedinom poslovnom sustavu.