Ergonomic risk assessment of maintenance job in a gas power station - Ismaila, Salami Olasunkanmi (Array, 2020)
Studija procjenjuje čimbenike ergonomskih rizika na poslovima održavanja plinske elektrane kapaciteta 8.4 MW (1.4 MW x 6 jedinica) u kojoj na održavanju radi 12 osoba. Čimbenici ergonomskih rizika mogu se podijeliti na one povezane sa zadatkom, te osobne i okolišne. Potencijalna ozbiljnost svih utvrđenih čimbenika rizika i vjerojatnost da se ostvare prikazana je na ljestvici 1-5. Indeks rizika izračunat je kao umnožak vjerojatnosti pojave rizika i potencijalne ozbiljnosti svih parametara rizika. Relativne težine parametara čimbenika rizika utvrđene su dijeljenjem svakog indeksa kumulativnog rizika s ukupnim indeksom kumulativnog rizika. Relativne težine čimbenika ergonomskih rizika utvrđene su dijeljenjem indeksa kumulativnih rizika svakog čimbenika s ukupnim indeksima kumulativnog rizika. Ukupan indeks rizika za svaki čimbenik izračunat je zbrajanjem umnoška relativnih težina i indeksa rizika parametara koji čine taj čimbenik. Indeks opasnosti na radu (WSI) utvrđen je zbrajanjem umnoška relativnih težina i indeksa rizika čimbenika ergonomskih čimbenika. Vrijednosti rizika kategorizirane su u tri razreda: nizak, srednji i visok rizik. Koristeći osobne i okolišne čimbenike, prosječne vrijednosti rizika iznosile su 3.03 ± 0.42 i 3.00 ± 0.00 iz čega proizlazi da je posao niskog rizika. Vrijednost indeksa opasnosti na radu (WSI) iznosila je 5.03 ± 1.62 što je pokazatelj da posao održavanja na način kako se obavlja u promatranoj elektrani predstavlja nizak rizik.