Ergonomska istraživanja opterećenja radnika u procesu šivanja odjeće - Kirin, Snježana (Array, 2020)
U proizvodnim procesima odjevne industrije često dolazi do oboljenja mišićno-koštanog sustava prilikom izvođenja tehnoloških operacija u nepovoljnom radnom položaju i uz ponavljajuće izvođenje radnog zadatka. Stoga su razvijene metode za analizu radnog opterećenja s ciljem otkrivanja nepovoljnih radnih položaja tijela, gornjih i donjih udova. U radu su za analizu radnih uvjeta i radnih položaja korištene OADM (sloven. Ocenjevalna metoda delovnega mjesta) i OWAS (eng. Ovaco Working Analysing System) metode prilikom izvođenja tehnološke operacije sastava gornjeg i donjeg rukava na ženskoj jakni u tehnološkom procesu šivanja odjeće. Podaci dobiveni metodama upućuju na visok stupanj motoričke koordinacije tijela, ruku i nogu, pri čemu dolazi do prisilnih položaja tijela i glave kao posljedica nepovoljnih položaja sjedenja, neusklađenosti dimenzija radnog prostora, neadekvatne metode rada te nepovoljnih stanja radne okoline. Stoga je dan prijedlog za preoblikovanje radnog mjesta u skladu s tjelesnom visinom radnice, čime bi se smanjilo radno opterećenje i zamor radnice.