Odgojno-obrazovne zgrade arhitekta Aleksandra Dragomanovića : Educational buildings designed by the architect Aleksandar Dragomanović - Žunić, Alen (Array, 2020)
A. Dragomanović je stvorio respektabilan opus od stotinjak djela, pri čemu se brojnošću i kvalitetom projekata izdvajaju odgojno-obrazovne zgrade (najčešće u koautorstvu s R. Nikšićem i E. Šmidihenom). U razdoblju 1953.-1977. osmislio je 15 vrtića, škola, gimnazija i fakulteta, uglavnom u Zagrebu i okolici, s nekoliko ekskursa drugdje u Hrvatskoj i Jugoslaviji (Nova Gradiška, Kutina, Zenica, Sarajevo, Skopje). Primjeri ove skupine bazirani su na tipiziranim modularnim konceptima; u oblikovanju su zanimljive inklinacije prema strukturalizmu i brutalizmu.