Pojam i značaj poslijepenalne zaštite koga štititi, zašto i kako? - Maloić, Snježana (2020)
Poslijepenalna zaštita iznimno je složeno i zahtjevno područje rada kojemu se u našoj, ali i u drugim zemljama, pridaje premalo političke, društvene, financijske pa i stručne i znanstvene pozornosti. Ta je tema, ako govorimo o punoljetnim počiniteljima kaznenih djela kojima je izrečena kazna zatvora, vrlo malo zastupljena u recentnoj domaćoj, stručnoj i znanstvenoj literaturi pri čemu se u postojećoj upozorava na manjkavosti u ovom području. Prema informacijama dostupnima autorici, novijih domaćih istraživanja nema.Ovim se radom nastoji upozoriti na značaj poslijepenalne zaštite u svrhu socijalne reintegracije otpuštenih zatvorenika, u smislu zaštite zatvorenika, njegove obitelji, poznatih i potencijalnih žrtava, njihovih obitelji i društva u cjelini, te pružiti podršku državnim i javnim institucijama i nevladinu sektoru u kreiranju promišljenih i znanstveno utemeljenih mjera poslijepenalne zaštite. Svrha je rada doprinijeti većoj znanstvenoj utemeljenosti i učinkovitosti intervencija koje se u našoj zemlji poduzimaju na području poslijepenalne zaštite. Ciljevi su rada: (1) doprinijeti boljem razumijevanju znanstvenika i stručnjaka na terminološkoj razini, (2) rezultate suvremenih empirijskih istraživanja staviti u kontekst unapređivanja aktualne hrvatske prakse i (3) potaknuti akademski interes za poslijepenalnu zaštitu.U okviru zaključaka donose se preporuke za uporabu pojmova povezanih s tim područjem i unapređenje poslijepenalne zaštite u našoj zemlji te prijedlozi tema i područja koja bi bilo potrebno dodatno analizirati novim domaćim radovima i znanstvenim istraživanjima.
Resettlement is a very complex and demanding area and has been neglected from a political, social, financial, and professional point of view. This is definitively the case in the Republic of Croatia, but it also applies to other countries. The topic, in terms of adult offenders sentenced to imprisonment, is underrepresented in the contemporary professional and scientific literature in Croatia. According to the information available to the author, there is no recent research about resettlement in our country. This paper seeks to highlight the importance of prison aftercare protection and successful reintegration of released prisoners in terms of protecting the prisoners, their families, known and potential victims and society in general. The paper also aims to provide support to state and public institutions and the NGO sector in creating thoughtful and scientifically based measures of prison aftercare protection. The purpose of the paper is to provide knowledge about evidence-based practice and effectiveness of interventions undertaken in Republic of Croatia in the field of resettlement. The goals of the paper are: (1) to contribute to better understanding of “resettlement terminology” which is important for researchers and practitioners working in that area, (2) to examine the results of contemporary empirical research in the context of improving the current Croatian practice and (3) to raise academic interest for the prison aftercare problems. The concluding remarks include recommendations for the use of resettlement-related terminology and the ideas on how to improve resettlement in the Republic of Croatia. Also, some new topics and areas were addressed that call for additional analysis through papers and scientific research in our country.
Bibliografija: str. 37-45.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Poslijepenalna zaštita -- Postpenalni prihvat -- Zatvorenici -- Socijalna reintegracija