Terminologija i konceptualizacija seksualnog iskorištavanja djece na internetu - Vejmelka, Lucija (Array, 2020)
Rijetko koja kaznena djela izazivaju toliku osudu javnosti kao što to čine seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece, no postavlja se pitanje koliko su ista prepoznata i ozbiljno shvaćena kada se odvijaju unutar virtualnog okruženja. Dobar pokazatelj toga su statistike iz kojih je vidljivo kako broj prijava i osuda nije proporcionalan s brojem izrečenih sankcija za spomenuta kaznena djela. Ono što doprinosi svojevrsnoj konfuziji unutar javnog i stručnog diskursa u području seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na internetu, jest neujednačena terminologija i različite operacionalizacije izučavanja ovog fenomena. Iz navedenog razloga, autori ovim radom nastoje pobliže definirati oblike zlostavljanja i iskorištavanja nad i među djecom na internetu što omogućava dublje razumijevanje ovog oblika protupravnog djelovanja.Slijedom navedenog, svrha ovog rada je razjasniti ključne pojmove i koncepte u području seksualnog iskorištavanja djece i mladih putem interneta te omogućiti pregled znanstvenih spoznaja i nacionalnih statističkih pokazatelja u području seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na internetu koji mogu biti od koristi stručnjacima praktičarima u njihovom svakodnevnom radu, znanstvenicima koji planiraju istraživačke nacrte u ovom području te konačno svima koji se bave zaštitom dječje dobrobiti u digitalnom okruženju.