Oprostite, čije slobodno vrijeme?! : iskustvo slobodnog vremena obitelji djeteta s teškoćama u razvoju = Excuse me, whose leisure time?! : perceptions of family leisure amongst families with children with developmental disabilities - Blažević Simić, Ana (Array, 2020)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati iskustvo slobodnog vremena obitelji djeteta s teškoćama u razvoju iz roditeljske perspektive, a koje je u okvirima hrvatske znanstvene zajednice, ali i zemljama regije, dosad tek marginalno tematizirano. Korištena je kvalitativna metodologija te su podaci prikupljeni intervjuiranjem devet majki djece s teškoćama u razvoju. Rezultati pokazuju da majke djece s teškoćama u razvoju slobodno vrijeme obitelji ostvaruju kroz širok spektar aktivnosti te kako prilikom njegova provođenja pridaju važnost interakciji. Pri provođenju slobodnog vremena obitelji majke se susreću s izazovima poput svakodnevnih obveza, stresa, umora te s teškoćama u pronalaženju aktivnosti koje odgovaraju interesima i mogućnostima različitih članova obitelji. Pri ostvarivanju slobodnog vremena obitelji majke koriste strategije poput pomnog planiranja, nabavljanja materijala i pomagala te konzultiranja s drugim roditeljima i stručnjacima s ciljem osiguravanja uspješnijeg slobodnog vremena obitelji. Kao dobrobiti slobodnog vremena obitelji majke prepoznaju povezivanje članova obitelji, razvoj, odmor i zabavu djeteta s teškoćama u razvoju te zrelost i empatiju djeteta tipična razvoja. Kod pitanja mogu li slobodno vrijeme obitelji doživjeti kao slobodno vrijeme, majke daju podvojene odgovore, a od dobrobiti slobodnog vremena obitelji za njih same najviše navode odmor.