Usporedba percepcije bliskih odnosa roditelja djece s teškoćama u razvoju i roditelja djece normativnog razvoja : A comparison of the perceptions of close relationships among parents of children with developmental disabilities and parents of children with normative development - Klarin, Mira (Array, 2020)
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti bliske odnose dviju skupina roditelja, roditelja koji imaju dijete normativnog razvoja i roditelja koji imaju dijete s teškoćama u razvoju. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 193 roditelja muške djece starosti od četiri do pet godina od čega je 116 roditelja djece normativnog razvoja i 77 roditelja djece s teškoćama. U svrhu dobivanja odgovora na postavljena istraživačka pitanja korišteni su sljedeći mjerni instrumenti: Skala privrženosti kao stanja, Skala kvalitete obiteljskog funkcioniranja i Skala socijalne podrške, a obrada dobivenih podataka provedena je neparametrijskim statističkim postupcima. Rezultati istraživanja ukazuju na to da su bliski odnosi roditelja djece s teškoćama obilježeni većim traženjem sigurnosti. Kvaliteta obiteljskog funkcioniranja podjednaka je kod dvije skupine roditelja, dok roditelji djece s teškoćama u razvoju u manjoj mjeri dobivaju podršku prijatelja. Također rezultati ovog istraživanja idu u prilog zaključku da majke koje imaju dijete s teškoćom u većoj mjeri traže prisutnost bliskih osoba u odnosu na očeve iz te skupine roditelja. Dobiveni rezultati upućuju na važnost uzimanja u obzir obitelji kao sustava, osobito onih obitelji koji imaju dijete s teškoćom, što može uključivati različite programe s ciljem rada na obiteljskoj dinamici i partnerskim odnosima osobito u ranjivim obiteljima.