Upute za dobar govor u odgajanju i obrazovanju : nadahnute Kvintilijanovim i Marulićevim mislima - Vignjević, Jelena (Array, 2020)
U ovome radu razmišlja se o govoru u djelatnostima odgoja i obrazovanja te o govornim sposobnostima potrebnima odgojitelju, učitelju i nastavniku za uspješno upućivanje djece i mladih ljudi u proces stjecanja znanja, ali i vrlina potrebnih za dobar život i suživot s drugima. Pritom se na odgojiteljev (učiteljev, nastavnikov) govor gleda kao na jedinstvo dviju njegovih nerazdvojnih sastavnica – komunikacijske i retoričke. Ističe se, danas često zanemarena, potreba njegovanja i retoričke sastavnice odgojiteljskoga govora, ne samo komunikacijske. U tom se kontekstu donose izabrani retorički naputci za govor u odgoju i obrazovanju, oprimjereni mislima rimskoga retoričara Kvintilijana te europskoga i hrvatskoga kršćanskoga humanista Marka Marulića.