Stavovi prema Crkvi i vrijednosne orijentacije kao prediktori interesa za okultno - Šram, Zlatko (Array, 2020)
U ovom smo istraživanju nastojali utvrditi doprinose li i u kojoj mjeri anticrkveni stav, procrkveni stav, orijentacija na bogatstvo, moć i slavu te prosocijalna orijentacija u predikciji interesa za okultno koji u svojoj psihološkoj pozadini predstavlja predispoziciju za bavljenje okultnim praksama i sklonost sotonizmu. Istraživanje je sprovedeno na prigodnom uzorku punoljetnih građana hrvatske nacionalnosti (N = 558). Rezultati regresijske analize pokazali su da se u pozadini interesa za okultno nalaze crkveno–religiozne konfuzije i dezorijentiranost materijalističko hedonističke orijentacije te poremećeni odnosi u socijalnoj interakciji.