EKG u hrvatskog posavca i lipicanca - frekvencija i ritam - Grden, Darko, veterinar (Array, 2020)
Cilj istraživanja je bio ustvrditi standardne vrijednosti za frekvenciju srčnog rada i učestalost srčanog aritmija u hrvatskog posavca i lipicanca. U istraživanje su bila uključena 82 zdrava konja, različitog spola i dobi, 32 lipicanca i 50 posavaca. Svim je konjima u baznovršnom odvodu snimljen EKG u trajanju od 5 minuta. Iz snimljenog elektrokardiograma je određena srčana frekvencija, ritam i tip eventualne aritmije. Ustvrđena srednja vrijednost frekvencije (±SD) za sve konje uključene u istraživanje je 52,9 (±12,7) otkucaja u minuti, što je znatno više od bilo koje od objavljenih vrijednosti za konje do sada. Ustvrđena je učestalost aritmija od 2,4 %. Visoka frekvencija i niska učestalost srčanih artimija mogu biti pasminska karakteristika, ali mišljenja smo da su ove vrijednosti posljedica neprikladnosti primjene ambulantne elektrokardiografije u konja. Smatramo da je za istraživanje elektrokardiografskih karakteristika konja uvijek potrebno životinjama snimiti 24 satni Holter EKG u uobičajenim uvjetima držanja.