Forenzička patologija u prosuđivanju zlostavljanja životinja - usmrćivanje životinja vatrenim oružjem - Mihaljević, Željko, veterinar (Array, 2020)
Zlostavljanje životinja je oduvijek poznato kao zločin sam po sebi i predstavlja važan indikator zločinačkog ponašanja počinitelja. Veterinarski patolog je pred sudom važna karika u dokazivanju zločina usmrćivanja životinje vatrenim oružjem. Na Hrvatskom veterinarskom institutu forenzički se prosuđuje najviše usmrćenih konja i pasa. Svaki od ovih slučajeva je iznimno težak i s puno koraka u obradi. U suradnji s državnim odvjetništvom zadaća veterinarskog patologa je da na jasan i nedvojben način opiše što se dogodilo s usmrćenom životinjom. Pri tome materijalni dokazi kao što su: izvješće patologa, projektil, fotografije životinje i ozljeda, dlaka s barutnim česticama, veličina te položaj ulazne i izlazne rane, kao i drugi tragovi imaju presudnu ulogu u sudskom procesu. Ovaj tekst objedinjuje naša iskustva s forenzičkim prosuđivanjem zlostavljanja životinja usmrćivanjem vatrenim oružjem i na logički način pokušava stvoriti sliku o načinu razmišljanja i prikupljanju dokaznog materijala u ovakvim slučajevima.