Optimizacija energetskih ušteda u procesu proizvodnje potplata za cipele - Špelić, Ivana (Array, 2019)
Od 1970-ih godina najpopularnĳi potplati cipela jesu EVA potplati, napravljeni od etilen vinil acetata, kopolimera koji se sastoji od etilena i vinil acetata. Duromeri i elastomeri (gume), među koje ubrajamo i EVA polimere, čine oko 30% ukupne proizvodnje u tonama svih proizvedenih sintetskih polimera, pri čemu gume sintetskog podrĳetla premašuju količinom proizvodnju guma prirodnog podrĳetla. Imajući tu činjenicu na umu, energetske uštede u tvornicama proizvodnje gume iznimno su važne, a ovaj rad analizira potencĳale energetskih ušteda u proizvodnji potplata za cipele napravljenih od etilen vinil acetata (EVA). EVA potplati za cipele jesu lagani, jednostavni za modeliranje, vodootporni i vlagootporni, jako elastični, amortiziraju udarce, dobri su toplinski izolatori, iznimno su otporni itd. Energetske uštede povratom topline procesnoga kondenzata prezentirane su u procesu proizvodnje potplata za cipele. Povrat topline kondenzata rezultira smanjenom potrošnjom pojne vode, znatnim uštedama goriva potrebnog za proizvodnju pare i rezultiraju smanjenom potrošnjom kemikalĳa potrebnih u proizvodnom procesu. Povrat vreloga procesnoga kondenzata u kotao rezultira smanjenjem potrošnje nafte 14,9 %. Također se smanjuje toplinsko zagađenje 95,3 %, dok se volumen ispušnih plinova smanjuje od 17,11 m3FG/kgNEC do 14,57 m3FG/kgNEC ili 14,8 %. Ovakav sustav omogućuje istodobnu uštedu nafte i smanjenje toplinskog zagađenja. Usporedbom procesa s povratom topline dimnih plinova u odnosu prema procesu bez povratka topline dimnih plinova, pokazuje uštede od 18,76 %, uz smanjenje temperature dimnih plinova sa 221° C na 137,39° C, pri čemu se volumen dimnih plinova smanjuje na 13,90 m3FG/kgP.