Ekstremitet s tijesnom obujmicom : teoretski model - Šomođi, Željko (Array, 2019)
Dijelovi tijela katkad su komprimirani tijesnom odjećom, obućom, zavojima i slično. Pritom je važno uravnotežiti funkcionalnost i udobnost te izbjeći negativan utjecaj na zdravlje. Za analizu pritiska uslijed tijesne navlake treba uzeti u obzir mehanička svojstva same navlake, kao i tkiva. Teorija debelostjene cijevi prilagođena je za slučaj kompozitnog cilindra s krutom jezgrom, kao približnog modela ruke ili noge, primjenom odgovarajućih rubnih uvjeta. Rezultati upućuju na utjecaj pripijenosti i elastičnih svojstava tkiva i obujmice na razinu i karakter naprezanja u tkivu.