Nutritivni potencijal ploda sorti kivija : Nutritional potential of kiwifruit - Voća, Sandra (Array, 2019)
Plod kivija ističe se značajnim nutritivnim svojstvima s obzirom da je bogat izvor različitih vitamina, posebice vitamina C, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva visoke antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu te sadržaju bioaktivnih spojeva plodova četiriju sorta kivija 'Abbott', 'Bruno', 'Monty' i 'Hayward' uzgojenih u Čapljini (BiH). Analizirani su ključni parametri osnovnog kemijskog sastava kao i sadržaj bioaktivnih i pigmentnih spojeva. Sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne suhe tvari (20,52 %) kao i topljive suhe tvari (15,93 %) dok je kod sorte 'Bruno' utvrđen najveći sadržaj vitamina C (107,44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18,25 μg/g) i karotenoida (4,60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134,84 μmol TE/L). S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako kvaliteta ploda kivija značajno ovisi o genetskim karakteristikama sorte. Plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje.