Utjecaj reflektirajuće folije na fizikalno-kemijska svojstva plodova jabuke 'Wilton's ®Red Jonaprince' : Influence of reflective groundcover on physico-chemical properties of ''Wilton's ®Red Jonaprince' apples - Skendrović Babojelić, Martina (Array, 2019)
Fizikalno-kemijska svojstva značajan su čimbenik u procjeni kvalitete i tržišne vrijednosti plodova jabuke. U intenzivnoj proizvodnji jabuke teži se primjeni novijih tehnologija u cilju poboljšanja kvalitete ploda. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj reflektirajuće folije Lumilys™ na fizikalno - kemijska svojstva plodova jabuke sorte 'Wilton's ®Red Jonaprince' nakon berbe i nakon 18 tjedana čuvanja u uvjetima normalne atmosfere. Reflektirajuća folija postavljena je u nasadu između redova istraživane sorte četiri do šest tjedana prije berbe, a kontrolu su činili redovi bez folije. Plodovi su ubrani u optimalnom roku berbe i potom su analizirani boja, masa i dimenzije plodova, tvrdoća, indeks razgradnje škroba, udio topljive suhe tvari i ukupnih kiselina. Analizom kromatskih vrijednosti prema CIE L*a*b sustavu boja utvrđeno je da su plodovi sa stabala gdje je unutar redova bila postavljena reflektirajuća folija imali veći intenzitet crvene boje, a manji intenzitet zelene boje. Reflektirajuća folija je pozitivno utjecala na tvrdoću, udio topljive suhe tvari i indeks razgradnje škroba. Plodovi koji su čuvani 18 tjedana u uvjetima normalne atmosfere pokazali su nešto veći kalo, manji udio topljive suhe tvari i veću tvrdoću. Reflektirajuća folija Lumilys™ pokazala je pozitivan utjecaj na fizikalno-kemijska svojstva plodova istraživane sorte što upućuje na njen potencijal u postizanju standarda kvalitete plodova jabuka.