Uzgoj maslina u zaleđu Vodica : Olive growing in the hinterland of Vodice - Strikić, Frane (Array, 2019)
Vodice su jedinica lokalne samouprave u području Šibensko kninske županije. Područje grada Vodica može se podijeliti u tri zasebne cjeline (otočna, obalna i zaobalna ili zaleđe grada). Poljoprivreda je osnovna gospodarska djelatnost stanovništva cijelog područja, a maslinarstvo doživljava svoj procvat u posljednjih dvadesetak godina. Posebno je zapažen brz razvoj maslinarstva u zaobalnom dijelu grada Vodica. Prije Domovinskog rata u području vodičkog zaleđa vodeće poljoprivredne grane bile su vinova loza, žitarice i stočarstvo. Zahvaljujući nizu mjera i aktivnosti poduzetih od strane države i lokalne zajednice u proteklih dvadesetak godina došlo je do značajne promjene strukture poljoprivredne proizvodnje tako da su maslina i vinova loza postale vodeće poljoprivredne grane u ovom području. Upotrebom kartografskih podloga, podataka iz ARKOD upisnika, drugih dostupnih podataka i terenskim istraživanjima utvrđeno je stanje maslinarstva na istraživanom području. Unatoč dobrim rezultatima na razvoju maslinarstva postojeće stanje nije zadovoljavajuće te se može zajedničkim aktivnostima i mjerama različitih dionika u lancu vrijednosti značajno unaprijediti. Danas postoje dobre perspektive razvoja maslinarstva i proizvodnje vrlo kvalitetnih maslinovih ulja u ovom području. Posebno je potrebno poraditi na plasmanu maslinovog ulja što se velikim dijelom može odvijati kroz turizam.