Fauna prizemnih člankonožaca (Arthropoda) u nasadu smokve (Ficus carica L.) : Fauna of epigeic arthropods (Arthropoda) in common fig orchard (Ficus carica L.) - Franin, Kristijan (Array, 2019)
Smokva (Ficus carica L.) je mediteranska voćna kultura koja ima dugu tradiciju uzgoja na području Ravnih kotara. Područje istraživanja se nalazilo u blizini mjesta Polača u nasadu smokve s integriranim sustavom proizvodnje. Zastupljene sorte su „Zamorčica“, „Bjelica“ i „Petrovača bijela“. Način gospodarenja tlom u voćnjacima igra važnu ulogu u aktivnosti i raznolikosti faune prizemnih člankonožaca. Istraživanje je provedeno s ciljem proučavanja sastava i aktivnosti faune prizemnih člankonožaca u zakorovljenom za razliku od pokošenog i malčiranog nasada smokve. Za vrijeme pokusa nasad smokve je bio podijeljen na dva dijela. Jedan dio bio je zakorovljen, a drugi pokošen i malčiran nekoliko puta tijekom vegetacijske sezone. Istraživanje je trajalo od svibnja do rujna 2017. Uzorkovanje je obavljeno korištenjem lovnih posuda („pitfall traps“). Ulovljeno je sveukupno 1 689 jedinki koje pripadaju u 2 razreda, 7 redova i 15 porodica. Na zatravljenom dijelu pronađeno je 993 jedinki, dok je na pokošenom zabilježeno 696 jedinki. Najbrojniji su bili: opnokrilci (Hymenoptera - por. Formicidae), kornjaši (Coleoptera) i pauci (Araneae). U ovom istraživanju dominirali su mravi sa zastupljenošću od 77. 68% ukupnog ulova.