Važnost selena u hranidbi kokoši nesilica : Importance of selenium in hens feeding - Kralik, Zlata (Array, 2020)
Selen je esencijalni mikroelement koji ljudi i životinje u organizam unose putem hrane. Uloga selena u organizmu je višestruka zbog njegovog sudjelovanja u nizu biokemijskih procesa. Međutim, vrlo niska razina selena u tlu, a posljedično tome i u krmi, može prouzročiti deficit ovog mikroelementa kod životinja, te kod ljudi. Deficit selena kod životinja može se očitovati kroz mnoge degenerativne promjene, bolest gušterače, slabiju reprodukciju i imunitet te različite mišićne distrofije, a kod ptica uzrokuje pojavu eksudativne dijateze, lošije operjavanje, slabiju proizvodnju, oplođenost i valivost jaja, lošiju kvalitetu konzumnih jaja i slično. Osim deficita koji je učestaliji, kod životinja se može javiti i suficit ovog mikroelementa. Dugoročan unos više razine selena u organizam može uzrokovati trovanje. U hranidbi peradi selen se dodaje u dva oblika, anorganskom ili organskom. Znanstveno je potvrđeno da je apsorpcija selena puno učinkovitija ukoliko se selen u hrani nalazi u organskom obliku. Zbog toga se preporučuje u hranu za perad dodavati selen u obliku seleniziranog kvasca ili, u novije vrijeme, žitarice fortificirane selenom. U raznim istraživanjima dokazano je da meso i jaja s povećanim sadržajem selena predstavljaju novi potencijalni izvor ovog elementa u ljudskoj prehrani te se mogu ponuditi kao obogaćeni proizvodi. Cilj rada je prikazati važnost korištenja selena u hrani kokoši za proizvodnju i kvalitetu jaja, antioksidativnu aktivnost te povećanje sadržaja selena u jajima.