Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica : Effect of flaxseed oil cake proteins on CHO-E and HEK-293T cell growth and productivity - Logarušić, Marijan (Array, 2020)
Nastojanje suvremene prehrambene industrije je što učinkovitije iskoristiti organske ostatke nastale preradom sirovina u prodajne proizvode. Primjer takvog organskog ostatka je i uljna pogača, koja zaostaje nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki lana, a zbog svog sastava proteina predstavlja potencijalnu sirovinu za primjenu u tehnologiji uzgoja stanica. Stoga je iz uljne pogače lana izoliran proteinski izolat te je ispitan njegov utjecaj na rast CHO-E i HEK-293T staničnih linija, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Dokazano je da dodatak proteinskog izolata u hranjivi medij u vrlo niskim koncentracijama (0,1 g L-1 i/ili 0,2 g L-1) ima pozitivan učinak na rast obje stanične linije, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Međutim, dodatak većih koncentracija izolata od navedenih ne utječe pozitivno na rast obje stanične linije, odnosno na njih djeluje inhibitorno.