Stavovi i percepcije kninskih srednjoškolaca o uzgoju i primjeni sobnog bilja : Attitudes and perceptions of the Knin-based secondary school pupils concerning the growing and use of indoor plants - Dorbić, Boris (Array, 2019)
Na osnovu njihovog habitusa, sobno bilje se dijeli na šest skupina: vrste koje izgledom podsjećaju na trave, biljke uspravnog rasta, penjačice i puzavice, rozetaste biljke i loptaste biljke. Unutar općeg dijela ovog rada obrađuju se ekološki i uzgojni zahtjevi sobnog bilja, kao i opća saznanja o njihovim različitim skupinama. Anketno istraživanje provedeno je tijekom mjeseca travnja i svibnja 2018. godine na uzorku od 60 ispitanika (učenika srednje škole) s područja grada Knina, njegove okolice i susjednih mjesta. Svrha navedenog istraživanja bila je istražiti stavove i percepcije kninskih srednjoškolaca o nabavi, uzgoju i primjeni sobnog bilja. Temeljem anketnog istraživanja ustanovljeno je da ispitanici (učenici kninskih srednjih škola) najviše nabavljaju sobno bilje u vrtnim centrima i supermarketima Knina. Najveći broj ispitanika godišnje izdvoji do 100 kn za nabavu i njegu sobnog bilja. Manji broj ispitanika se često bavi uzgojem lončanica aromatičnog bilja u interijeru. Najvažnija im je ukrasna karakteristika kod sobnog bilja cvijet. Mali broj ispitanika se bavi i uzgojem sobnog bilja. Najveći broj sobnog bilja im se nalazi u dnevnoj sobi. Za uzgoj i njegu sobnog bilja učenike su najviše zainteresirali njihovi roditelji i rodbina.