Pravo na uvid u spis u upravnim stvarima - Ofak, Lana (Array, 2019)
U radu se analiziraju bitna pitanja vezana za ostvarivanje prava na uvid u spis u upravnim stvarima. Tako se u radu, nakon uvodnog poglavlja, najprije ukazuje na ustavni rang prava na uvid u spis kao sastavnog dijela prava na pravični postupak. S obzirom na činjenicu da je riječ o pravu koje je zaštićeno i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koju su javnopravna tijela u Republici Hrvatskoj dužna primjenjivati, u radu je prikazana i praksa Europskog suda za ljudska prava. U središnjem dijelu rada analiziraju se pitanja ovlaštenika prava na uvid u spis, izuzimanja pojedinih spisa od razgledavanja i umnažanja, načina sastavljanja izreke i obrazloženja rješenja kojim se uvid u spis odbija, primjene načela razmjernosti pri odlučivanju o ograničavanju prava na uvid te vremena ostvarivanja prava na uvid u spis. U zaključku rada naglašava se kako se osiguravanjem uvida u spis u upravnim stvarima u konačnici postiže i veća kvaliteta rješenja javnopravnih tijela te osigurava zakonitost u funkcioniranju javne uprave.