Specifičnosti vršenja inspekcijskih funkcija u oblasti rada, radnih odnosa i sigurnosti na radu - Rozić, Ivo (Array, 2019)
U radu se analizira pitanje intenziteta vršenja temeljnih funkcija inspekcijskog nadzora – preventivne, korektivne i represivne funkcije u kontekstu inspekcije rada. Iako predstavljaju funkcije zajedničke svim oblastima inspekcijskih nadzora, obim i intenzitet vršenja navedenih funkcija ovisi od oblasti inspekcijskog nadzora. Pored toga, u okviru određene oblasti, obim korištenja navedenih funkcija inspekcijskog nadzora zavisi i o stupnju razvijenosti (i kvalitete) sektorske politike, ali i oblika organiziranja inspekcijske službe. Zbog njegove društvene i gospodarske važnosti, kao i subjekata na koje utječe (gospodarskih društava i uposlenih), oblast rada, radnih odnosa i sigurnosti na radu traži prilagođen pristup u inspekcijskom nadzoru. U oblasti rada, radnih odnosa i sigurnosti na radu preventivna funkcija ima, ili bi barem trebala da ima, dominantn(ij)u ulogu u odnosu na korektivnu i represivnu funkciju inspekcijskog nadzora.