Knjižnični izvori i usluge za mobilne uređaje u visokoškolskim i srodnim knjižnicama : Library resources and services for mobile devices in academic and related libraries - Pažur, Ivana (Array, 2020)
Rad utvrđuje zastupljenost knjižničnih izvora i usluga prilagođenih za pristup putem mobilnih uređaja kod visokoškolskih i srodnih knjižnica koje podupiru znanstveni rad i visoko obrazovanje: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, sveučilišne knjižnice, općeznanstvene i specijalne knjižnice – instituti i zavodi. Pristup/metodologija/dizajn. Postavljena su tri istraživačka pitanja: 1) Koliko su se razmatrane visokoškolske i srodne knjižnice prilagodile korisnicima u smislu dostupnosti knjižničnih izvora i usluga za mobilne uređaje? 2) Koje su vrste knjižničnih izvora i usluga za mobilne uređaje u većoj, a koje u manjoj mjeri zastupljene u razmatranim visokoškolskim i srodnim knjižnicama? 3) Kakve su sličnosti i razlike između pojedinih kategorija razmatranih knjižnica s obzirom na implementiranost analiziranih knjižničnih izvora i usluga za mobilne uređaje? U provedbi istraživanja napravljena je analiza sadržaja 97 knjižničnih mrežnih mjesta prema 10 zadanih kriterija, a prisutnost svakog pojedinog kriterija s manje ili jednako 50 % smatrana je nedovoljnom zastupljenošću. Rezultati. Responzivne mrežne stranice zastupljene su kod 43 % knjižnica. Najzastupljenije su kod sveučilišnih i općeznanstvenih knjižnica (obje kategorije s po 50 %), slijede institutske i zavodske knjižnice (45 %), a najmanje su zastupljene među visokoškolskim knjižnicama (42 %). Samo jedna knjižnica (1 %) ima knjižničnu aplikaciju za mobilne uređaje. Nijedna razmatrana knjižnica nema aplikaciju knjižničnog kataloga za mobilne uređaje, dok 13 % knjižničnih kataloga ima responzivno mrežno sučelje. Knjižnice ne upućuju korisnike na pristup putem mobilnih uređaja bazama znanstvenih informacija i podataka, e-knjigama ili e-časopisima. Komunikaciju s korisnicima pomoću tekstualnih poruka ne nudi nijedna knjižnica. Proﬁl na društvenoj mreži Facebook posjeduje 23 % knjižnica.