Analiza uspješnosti kupnje knjiga za fond Sveučilišne knjižnice Rijeka : The efficacy analysis of the University of Rijeka Library's book aquisition - Kosić, Sanja, knjižničarka (Array, 2020)
Sveučilišna knjižnica Rijeka ima na raspolaganju ograničena sredstva namijenjena kupnji knjižnične građe. Cilj je ovoga rada analizom dostupnih podataka o korištenosti građe nabavljene kupnjom utvrditi u kojem je stupnju ta nabava uspješna, odnosno koliko se kupljena građa zaista i koristi te pokušati identiﬁcirati razloge nekorištenja. Pristup/metodologija/dizajn. Na temelju izvještaja o posudbi građe generiranih iz knjižničnog programa provedena je analiza korištenosti građe nabavljene kupnjom. Analiza je provedena na omeđenim publikacijama nabavljenim i korištenim u petogodišnjem razdoblju od 2014. do 2018. godine. Rezultati. Rezultati analize pokazali su da se najviše nabavlja domaća građa, da sadržajno građa odgovara područjima koja se izučavaju na Sveučilištu te da je vrlo visok postotak građe koja je kupljena za fond Knjižnice zaista i posuđen od strane korisnika. Ograničenja. Kako Knjižnica kupuje iznimno mali broj serijskih publikacija, analiza je ograničena na kupljene monograﬁje. Praktična primjena. Metodologiju analize može se primijeniti u knjižnicama koje imaju pristup istim ili sličnim izvorima podataka. Primjenjiva je u knjižnicama koje smatraju potrebnim povremeno procjenjivati uspješnost vlastite nabavne politike, a gledano kroz (ne)korištenje nabavljene građe bez obzira na sam način nabave. Također, rezultate analize može se koristiti kao argument u razgovorima s osnivačem i drugim eventualnim ﬁnancijerima u nastojanju osiguravanja više sredstava za nabavu, odnosno za prilagodbu vlastite nabavne politike ukoliko se procijeni da je to potrebno. Originalnost/vrijednost. Uobičajeno metode vrednovanja knjižničnih zbirki promatraju zbirku, odnosno cjelokupni knjižnični fond kao cjelinu bez obzira na sam način nabave građe.